بگذارید تا در همین ابتدا به شما بگوییم که داروی بوتاکس چیست:
اونا-بوتولینیوم توکسین نوع A که اصطلاحا به آن سم بوتاکس می گویند از باکتری خاصی به دست می آید که باعث بوتولیسم یا همان مسمومیت غذایی شدید می شود و به همین دلیل ممکن است دیده باشید که به آن سم بوتاکس هم می گویند. وظیفه اصلی بوتولینیوم توکسین از فعالیت اعصاب در ماهیچه ها جلوگیری می کند و به عبارتی آن ها را فلج می کند و به این صورت بیماری های عصبی در قسمت های خاصی از بدن که باعث بروز مشکلات ظاهری و درونی شده است را با از کار انداختن اعصاب مربوط به آن قسمت درمان می کنند.
سم بوتاکس چیست
از این دارو برای درمان کردن افتادگی گردن (اسپاسم های شدید در مهیچه های ناحیه گردن) استفاده می شود. همچنین تزریق بوتاکس می تواند برای درمان موارد زیر استفاده شود:
- درمان اختلالاتی که برای ماهیچه های اطراف چشم بوجود می آید مانند پلک زدن بیش از حد
- درمان تعریق بیش از حد زیر بغل
- ول شدگی پوست و نارسایی ماهیچه ای و در مچ دست، انگشتان و آرنج یا اندام های پایینی مثل قوزک پا و انگشتان پا
- درمان تکرر ادرار و مشکل کنترل ادرار (چون این یک بیماری عصبی به حساب می آید)
- درمان اختلالات عصبی مثل آسیب نخاعی و مالتیپل اسکلروزیز
- درمان میگرن برای افرادی که بیشتر از 15 روز در ماه درگیر میگرن هستند.
- استفاده در زمینه آرایشی برای از بین بردن موقت چین و چروک های صورت
نکات مهمی که در مورد داروی بوتاکس باید بدانید
- وقتی از بوتاکس استفاده می کنید ممکن است که بعضی از اثرات جانبی آن تا چند هفته ادامه داشته باشد و این بستگی به کیفیت بوتاکس و حساسیت های بدنی شما دارد.
- در صورتی که بعد از تزریق بوتاکس احساس کردید دچار اثراتی مانند گرفتگی صدا، افتادگی پلک و مشکل در بینایی، احساس ضعف در ماهیجه ها یا بی اختیاری در ادرار شده اید و یا برای نفس کشیدن، صحبت کردن و خوردن غذا مشکل دارید این موضوع را سریعا به دکتر خود اطلاع دهید.
- اگر برای تزریق بوتاکس دکتر مناسبی که تجربه و مدرک پزشکی نداشته باشد را انتخاب کنید ممکن است عوارض تزریق بوتاکس بسیار خطرناک باشند و احتمال این که بوتاکس در بدن پخش شود و به قسمت های دیگر بدن برسد نیز وجود دارد.
- در صورتی که برای رفع مشکل بی اختیاری در ادرار قصد استفاده از بوتاکس را دارید باید در نظر داشته باشید که اگر این مشکل به دلیل عفونت است به هیچ عنوان از بوتاکس استفاده نکنید.
- اگر در بخشی که قصد تزریق بوتاکس دارید عفونتی وجود دارد باید صبر کنید که این عفونت به طور کلی بهبود پیدا کند و در ضمن پزشک تزریق بوتاکس را در جریان این موضوع بگذارید.
مصرف چه دارو هایی با تزریق بوتاکس تداخل دارد؟
تداخل های دارویی با بوتاکس به صورت زیر است:
- در ابتدا این موضوع را به یاد داشته باشید که بهتر از قبل از تزریق و در زمانی مشاوره با پزشک خود در مورد تمامی داروهایی که مصرف می کنید با او مشورت کنید. به یاد داشته باشید که حتی مصرف آسپرین یا یک قرص سرما خوردگی ساده ممکن است که مشکلاتی برای شما بوجود بیاید. در ضمن بهتر است که داروهایی که با تازگی مصرف آنها را قطع کرده اید را با دکتر خود در میان بگذارید.
- در صورتی که برای درمان بیماری دیگری پیش دکتر دیگری می روید حتما با او این موضوع را در میان بگذارید که به تازگی تزریق بوتاکس داشته اید قصد انجام این کار را دارید. چون همانطور که گفتیم مصرف دارو های بدون نسخه، ویتامین ها یا حتی برخی محصولات گیاهی ممکن است که تاثیرات منفی برای شما به دنبال داشته باشد.
- داروهایی هستند که ممکن است اثرات جانبی احتمالی بوتاکس را افزایش دهند، به عنوان مثال داروهایی مانند آرامبخش ها، قرص های خواب، قرص های مثانه و برونکودیلاتور و... می توانند با مواد بوتاکس تداخل دارویی داشته باشند.
چطور از داروی بوتاکس استفاده می کنند؟
نحوه استفاده از داروی بوتاکس به این صورت است که حتما باید توسط پزشک دارای مجوز پزشکی تزریق شود. روند تزریق آن به این صورت می باشد که ابتدا پودر آن را در محلول نمک رقیق حل کرده و سپس آن را مستقیما به بر روی بافت ها عصبی عضلانی مورد نظر تزریق می کنند. معمولا بعد از تزریق 24 تا 72 ساعت طول می کشد که این دارو تاثیر خود را بگذارد؛ اما در شرایط خاص و موارد نادر ممکن است که 5 روز طول بکشد تا نتایج تزریق بوتاکس به درستی مشخص شود و شما مستقیما آن را مشاهده کنید.
مواد بوتاکس چیست
ترکیبات بوتاکس شامل سرم و سدیم کلرید است و در شیشه های کوچک استیل که حاوی 200، 100 و 50 واحد آلرگان هستند به بازار عرضه می شوند. این دارو هیچ ماده نگهدارنده ای ندارد و باید شیشه حاوی بوتاکس را در دمای 2 تا 8 درجه سانتی گراد در یخچال نگهداری کرد و یا آن را در دمای زیر 5 درجه در فریزر قرار داد و از آن نگهداری کرد.
دوز مناسب برای تزریق بوتاکس چقدر است؟
دوز مناسب و مورد نیاز برای هر بیمار بستگی به مواردی مانند بخش مورد نظر برای بوتاکس، جنسیت و وضعیت کلی بیمار دارد. تزریق بوتاکس معمولا برای درمان چین و چروک های صورت (درمان خط اخم، خطوط پنجه کلاغی، چین و چروک های پیشانی و کنار لب)، مشکل کنترل ادرار و میگرن به طور متوسط در بازه های زمانی 3 الی 4 ماه انجام می شود. همچنین دوره درمانی آن برای تعریق شدید زیر بغل 6 تا 7 ماه می باشد.
نکات ایمنی در خصوص تزریق بوتاکس که باید مراقب آنها باشید
به یاد داشته باشید که حتما قبل از تزریق بوتاکس در مورد سابقه پزشکی خود با دکتر صحبت کنید و هر مشکلی که از نظر پزشکی دارید را به او اطلاع دهید، این مشکلات عبارتند از:
- حساسیت دارویی به بوتاکس یا هر داروی دیگر
- اختلالات ماهیچه ای/ عصبی، مشکلاتی در بلعیدن غذا
- عدم توانایی ادرار کردن
- عفونت مجاری ادراری
- بیماری قلبی، دیابت
- نشانه یا سابقه وجود عفونت در محلی که قصد تزریق بوتاکس در آن را دارید.
- خونریزی در چشم، سابقه جراحی و یا مشکلات خاص در چشم
- مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس و آسم
- سابقه تزریق بوتاکس به خصوص در بازه زمانی 4 ماه اخیر
همچنین به یاد داشته باشید که وقتی سم بوتاکس را تزریق می کنید ممکن است تا مدت کوتاهی اثرات جانبی احتمالی مانند ضعف ماهیچه ها، افتادگی پلک و مشکلات بینایی داشته باشید. برای این که هرچه زود تر این اثرات و عوارض تمام شوند رانندگی نکنید و به هیچ وجه نوشیدنی الکلی مصرف نکنید.
در ضمن بهتر است که در دوره بارداری تزریق بوتاکس انجام نشود، با این که تاثیرات این دارو روی جنین قابت نشده است بهترین کار این است که جوانب احتیاط را در این مورد رعایت کنید.